aktivistički spomenar

HR EN

O izložbi „Otpor, pokret, promjena“

Zagreb, predvorje Kina SC, 13. – 24. travnja 2017.

Martina Kontošić i Matija Mrakovčić, iz najavnog teksta u Programskoj knjižici izložbe.

Autorica izložbe je Martina Kontošić, kustostica koja djeluje u sklopu udruge Kurziv iz Zagreba.

Izložba je postavljena u suradnji s programom „Kultura promjene“ Studentskog centra Zagreb u sklopu regionalnog projekta RETROaktiva udruge GONG i partnerskih organizacija

Kada smo počeli prikupljati materijale za izložbu pod nazivom "Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo", bili smo svjesni da neće biti moguće prikazati sve odlučujuće događaje koji su oblikovali tranzicijska društva u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Tu je situaciju dodatno otežalo njihovo neprestano ponavljanje ili „vječno vraćanje istoga“, koje je (sretni) završetak uporno odgađalo.

Činilo nam se stoga uputnije promatrati izložbu kao fragment povijesti umjetničkih i aktivističkih praksi, ali zajedničke povijesti turbulentnog postjugoslavenskog prostora, čiji građani kao politički subjekti nastaju na razmeđi autokratske države koja odumire i liberalne demokracije koja se nije rodila. Uz mirovni aktivizam, antiratnu kampanju i kampanje zaštite okoliša, borbu za širi spektar ljudskih prava te osiguravanje stabilnog političkog sustava, izložba obuhvaća i dokumentaciju borbe za javne prostore i javna dobra u regiji te markira prijelaz između kontinuiteta nastojanja aktera civilnog društva od 1980-ih i nekog novog pogleda na ono što smatramo zajedničkim.

Na izložbi smo obuhvatili tek fragmente tih praksi, no vjerujemo da smo pomnim odabirom dokumenata vremena, video arhive i umjetničkih radova iz cijele regije uspjeli istaknuti upravo proces koji ih je obilježio: otpor, pokret i nagovještaje promjene.

Uz fragmente izvorne dokumentacije različitih područja borbi, dostupne posjetiteljima za pregledavanje i čitanje, aktivističke prakse prikazane su kroz interaktivni regionalni vremeplov organizacija civilnog društva u svakoj zemlji, i to s obzirom na njihovo područje djelovanja. Dizajnerice Zita Nakić i Klasja Habjan inventivno su posjetiteljima omogućile premještanje i dodavanje kartica s nazivima organizacija koje su obješene su raznobojnim kvačicama na razapetim uzicama na zidu koji teče uzdužno, spajajući početni prostor izložbe posvećen mirovnom aktivizmu 1990-ih i zaštiti ljudskih prava, sve do dna izložbenog predvorja posvećen borbi za javna dobra i uličnim akcijama građanskog revolta protiv nepravednih režima. Time regionalni organizacijski vremeplov i prostorno spaja različite epohe i područja građanskog aktivizma u regiji, a posjetitelje/ice uključuje u zapisivanje te zajedničke povijesti koje se može lako preoblikovati, prenijeti i nastaviti na drugim lokacijama širom regije.

S namjerom da istakne povezanost progresivnih aktivističkih i umjetničkih praksi, na izložbi su, uz dokumentaciju kolektivnih građanskih akcija predstavljeni umjetnički radovi 15 autora i autorica različitih generacija, lokacija i područja interesa - Nike Autor, Igora Grubića, Adele Jušić, Siniše Labrovića, Vladimira Miladinovića, Albana Muje, Miroslava Stojanovića, dokumentacija radova Sanje Iveković te film Nataše Nelević i grupe umjetnica. Odabirom udruge Domino u kafiću Teatra &TD plakatima predstavljen je i izbor političkih performansa autora iz Hrvatske od 2000. do danas. Izložba se osvrće i na onu nevidljivu , frustrirajuću pa i prezrenu -stranu aktivizma – administrativne prakse, dokumentarističkim video radom „Black Box“ u produkciji GONG-a i Zaklade SOLIDARNA , smještenim u Galeriju Kiosk (iza Galerije SC).

Samim postavom izložbe težili smo uspostaviti ravnotežu između dokumentarnog i umjetničkog čiji bi odnos, u ritmu statičnog i dinamičnog, trebao komunicirati kompleksnost političkih okolnosti i slojeve aktivističkih poriva organizacija, pojedinki i pojedinaca ove regije.

Izložba je nastala zahvaljujući financijskoj potpori programa „Europa za građane“ Europske unije za projekt „RETROaktiva: Građanski aktivizam i otpor u retrospektivu (post)Jugoslavenskoj regiji od 1980. do 2016.“ ,programa „Kultura u zajednici“ SOLIDARNE – zaklade za ljudska prava i solidarnost, te Grada Rijeke za projekt udruge Domino „Politički performans u Hrvatskoj u 21. stoljeću”.

U prikupljanju građe i savjetovanju o konceptu izložbe sudjelovali su aktivisti/kinje i stručnjaci/kinje udruga GONG i DOMINO iz Zagreba, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, ANIMA – Kotor, Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Helsinški parlament građana Banja Luka i CIVIL- Centar za slobodu iz Skopja te Zaklade SOLIDARNA.

Impresum izložbe "Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi u regiji od 1980-ih naovamo"
Zahvale:
Programska knjižica izložbe „Otpor, pokret, promjena“ i konferencije „U potrazi za građankom“
Bilješka o autorici izložbe i udruzi Kurziv:

Martina Kontošić (1981.) od 2015. radi kao voditeljica projekata u Kurzivu. Diplomirala je povijest umjetnosti i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i specijalizirala menadžment turizma na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je na samostalnim kustoskim i produkcijskim projektima. Od 2013. suradnica je kustoskog kolektiva WHW i Udruge MAPA Andreje Kulunčić na poslovima koordinacije programa. U 2015. suvoditeljica je net.cube projekta Centra za dramsku umjetnost (CDU).

Kurziv je platforma koja intervenira u hrvatski medijski prostor prateći nezavisnu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju, aktivističke prakse građanskih inicijativa, ali i šire polje kulture, svakodnevnog života, politike, društva i sl. Postavljajući informacijski te analitički, kritički i teorijski okvir KURZIV razmatra veze između kulturnih i umjetničkih praksi s onim političkim, društvenim, medijskim i ekonomskim. Logika ovih intervencija gradi medijski diskurs koji se temelji na istraživanjima, primjeni novih kritika i sadržaja s namjerom da se proizvedu promjene u širem kulturnom, društvenom, medijskom i političkom prostoru. Portal Kulturpunkt.hr centralni je projekt udruge KURZIV - Platforme za pitanja kulture, medija i društva.

PhotoBarbaraBlasin-01.jpg
PhotoBarbaraBlasin-02.jpg
PhotoBarbaraBlasin-03.jpg
PhotoBarbaraBlasin-04.jpg
PhotoBarbaraBlasin-05.jpg
PhotoBarbaraBlasin-06.jpg
PhotoBarbaraBlasin-07.jpg
PhotoBarbaraBlasin-08.jpg
PhotoBarbaraBlasin-09.jpg
PhotoBarbaraBlasin-10.jpg
PhotoBarbaraBlasin-11.jpg
PhotoBarbaraBlasin-12.jpg
PhotoBarbaraBlasin-13.jpg
PhotoBarbaraBlasin-14.jpg
PhotoBarbaraBlasin-15.jpg
PhotoBarbaraBlasin-16.jpg
PhotoBarbaraBlasin-17.jpg
PhotoBarbaraBlasin-18.jpg
PhotoBarbaraBlasin-19.jpg
PhotoBarbaraBlasin-20.jpg
PhotoBarbaraBlasin-21.jpg
PhotoBarbaraBlasin-22.jpg
PhotoBarbaraBlasin-23.jpg
PhotoBarbaraBlasin-24.jpg
PhotoBarbaraBlasin-25.jpg
PhotoBarbaraBlasin-26.jpg
PhotoBarbaraBlasin-27.jpg
PhotoBarbaraBlasin-28.jpg
PhotoBarbaraBlasin-29.jpg
PhotoBarbaraBlasin-30.jpg
PhotoBarbaraBlasin-31.jpg
PhotoBarbaraBlasin-32.jpg
PhotoBarbaraBlasin-33.jpg
PhotoBarbaraBlasin-34.jpg
PhotoBarbaraBlasin-35.jpg
PhotoBarbaraBlasin-36.jpg
PhotoBarbaraBlasin-37.jpg
PhotoBarbaraBlasin-38.jpg
PhotoBarbaraBlasin-39.jpg
PhotoBarbaraBlasin-40.jpg
PhotoBarbaraBlasin-41.jpg
PhotoBarbaraBlasin-42.jpg
PhotoBarbaraBlasin-43.jpg
PhotoBarbaraBlasin-44.jpg
PhotoBarbaraBlasin-45.jpg
PhotoBarbaraBlasin-46.jpg
PhotoBarbaraBlasin-47.jpg
PhotoBarbaraBlasin-48.jpg
PhotoBarbaraBlasin-49.jpg
PhotoBarbaraBlasin-50.jpg
PhotoBarbaraBlasin-51.jpg
PhotoBarbaraBlasin-52.jpg
PhotoBarbaraBlasin-53.jpg
PhotoBarbaraBlasin-54.jpg
PhotoBarbaraBlasin-55.jpg
PhotoBarbaraBlasin-56.jpg
PhotoBarbaraBlasin-57.jpg
PhotoBarbaraBlasin-58.jpg
PhotoBarbaraBlasin-59.jpg