aktivistički spomenar

HR EN

Demokratske vibracije GONG-a

„Nevladina organizacija GONG 13. aprila slavi svoj 20. rođendan, na dan kad su prije točno dvije decenije održani prvi lokalni izbori koje su pokušali promatrati unatoč tome što to tadašnje Izborno povjerenstvo nije dopuštalo. Do danas je GONG, osnovan na inicijativu Koordinacije 13 organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava kako bi ‘Građani organizirano nadgledali glasanje’, prerastao u jednu od najznačajnijih organizacija s ciljem podizanja nivoa i kvalitete demokracije u Hrvatskoj, pa je zahvaljujući njegovoj kampanji i odluci Ustavnog suda pravo nestranačkog promatranja izbora 1999. propisano i izbornim zakonom.

Stekavši s vremenom 20.000 volontera, izbornih promatrača, GONG se aktivno uključuje i u druge sfere demokracije, od otkrivanja ‘mrtvih birača’ do debata o društvenim i političkim temama. Tako je zahvaljujući GONG-ovim istraživanjima pravo na pristup informacijama 2010. postalo ustavnom kategorijom, a za upite građana pokrenut je i portal www.imamopravoznati.org Uz ostalo, postigli su i to da je Vlada obavezna objavljivati dnevni red svojih zatvorenih sjednica; transparentnost rada općinskih i gradskih vlasti temeljena je pak na njihovom istraživanju LOTUS.“

Nenad Jovanović u članku „Demokratske vibracije GONG-a“, povodom 20. obljetnice GONG-a, objavljen u tiskanom izdanju te na portalu Novosti, 14. travnja 2017.

O tome kako i s kojim novcima GONG provodi svoju misiju i zašto se već 15 godina prvenstveno NE bavi promatranjem izbora, saznajte iz GONG-ov članka „Činjenicama protiv floskula“ i video demantija kojeg HRT nikada nije objavio, a povodom opetovanih kleveta anti-gay i anti-choice aktivista Željke Markić i Ladislava Ilčića na HTV-u tijekom 2016.

Pogledajte video spot „Upoznajmo GONG“ FADE IN-a iz 2017. gdje vas kroz naše djelovanje vode Dragan Zelić, GONG-ovog cjeloživotni zagovarač i stručnjak za izborni sustav i Kristina Kostelac, GONG-ova bivša internica i stalna promatračica izbora.

GONG-logo-web-cover.png