aktivistički spomenar

HR EN

Aktivistički vremeplov by Ilko Čulić

Ilko Čulić, muzički urednik i kritičar s aktivističkim stažom iz pobunjeničkih dana zagrebačkog Radija 101 za sve sudionike 20. rođendana GONG- a te posjetitelje/ice Aktivističkog spomenara i slušatelje/ice Radija 808 pripremio je autorski odabir kulturnih glazbenih radova pop kulture od početka 1980'ih do danas iz cjelokupnog (post)jugoslavenskog prostora koji upravo u polju nezavisne glazbene scene i danas funkcionira potpuno prohodno i produktivno, kao prostor uzajamnog inspiriranja, kreativnosti i prožimanja sa kulturom življenja i aktivizma preko vremenskih i prostornih granica. Ovim muzičkim aktivističkim vremeplovom u formi slušaonice by DJ Ilko otvoren je i noćni tulum/party/žurka/dernek u Kafiću &ITD s preko dvije stotine raspričanih i rasplesanih aktivista/ica, umjetnika/ca, novinara/ki, studenata/kinja, u opuštenoj potrazi za radošću i zajedništvom.

„Aktivistički vremeplov“ dostupan je i vama u formi originalne radijske emisije s fascinantnim osvrtima Ilka Čulića o aktivističkim porukama i funkcijama glazbe u regiji koje možete poslušati na Radiju 808, dugogodišnjem partneru GONG-a bez čije tehničke podrške 20. rođendan ne bi bio niti slušljiv, ni glazbeno zanimljiv. Zahvaljujemo Gordanu Antiću na produkciji ove prigodne radio emisije, uključene u tematski blok Radio aktivist Radija 808, urednici i voditeljici Azri Ayyash, Ilku Čuliću na znalačkom vođenju kroz ovu uzbudljivu povijest i Draženu Hoffmannu iz GONG-a na nadahnutom sugovorništvu. Aktivistički vremeplov poslušajte OVDJE.

Pogledajte video spot prosvjedne šetnje inicijative „Ne (da)vimo Beograd“ 12. 5. 2016. i video akciju Le Zbora povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije 17. 5. 2011. koji oboje koriste pjesmu „Ay Carmela“ Darka Rundeka iz 2000. godine, nastale za potrebe istoimene kazališne predstave, koja je, kako pojašnjava Ilko Čulić, naknadno, na različitim lokacijama i situacijama, prerasla u aktivističku himnu.

Pogledajte i izvorni video zapis jedinstvene antiratne akcije RIMTUTITUKI na kamionu niz ulice Beograda 8. marta 1992. Članovi kultnih bendova EKV, Električni Orgazam i Partibrejkersi Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba i Ljubomir Jovanović Jovec spojili su se u antiratni bend "Rimtutituki" kako bi digli glas protiv rata i mobilizacije u Miloševićevu vojsku.

Aktivistički vremeplov by Ilko Čulić – popis odabranih pjesama: