aktivistički spomenar

HR EN

Sjećanje na mirotvorku i umjetnicu Jelenu Šantić

Jelena Šantić (1944.-2000.) legendarna je mirovna aktivistkinja i ugledna balerina Narodnog pozorišta u Beogradu, osnivačica Centra za antiratnu akciju i Grupe 484 koja je usko surađivala s Antiratnom kampanjom na podršci stanovnicima zapadne Slavonije s obje strane ratne granice putem zajedničkog Volonterskog projekta Pakrac - pionirskog pothvata izgradnje mira u ratom pogođenim i podijeljenim zajednicama.

Berlinski Park mira (Friedenspark) od 22. marta 2003. godine nosi ime Jelene Šantić, a od 2005. i jedan park u Beogradu ( Neimarski park). Grupa 484 danas je ključna organizacija u Srbiji koja pruža podršku izbjeglicama iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih svjetskih žarišta ratova i siromaštva.

Fundaciju „Jelena Šantić“ osnovala je Grupa 484 2005. godine, uz financijsku podršku člana svog Upravnog odbora Vojina Dimitrijevića, sa idejom promocije umjetničkih projekata koji u sebi nose duh onih društvenih vrednosti, tolerancije i očuvanja mira,a u tu svrhu svake dvije godine dodjeljuje i nagradu „Jelena Šantić“.

Monografija o Jeleni Šantić donosi sjećanja njenih bliskih prijatelja i suradnika na hrabar, kreativan i požrtvovan život ove mirotvorke i umjetnice. Priredile su je priredile Irina Subotić i Irina Ljubić, a objavilo ju je 2005. godine Narodno pozorište u Beogradu u suradnji s Grupom 484.