aktivistički spomenar

HR EN

Izgradnja mira

Iako ovaj važan aspekt mirovnog aktivizma nije detaljnije prikazan na izložbi koja se usmjerila na građanske i umjetničke intervencije u javni prostor/sferu, mirovni rad na u ratnim i poratnim zajednicama važno je obilježje i nasljeđe mirovnog aktivizma u regiji, a posebno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U izgradnju mira mogu se uključiti volonterski kampovi i podrška izbjeglicama koja se kontinuirano odvijala u izbjegličkim zajednicama - prihvatnim centrima, naseljima, a u Hrvatskoj je započela putem volonterskog projekta „Suncokret“ Antiratne kampanje na ljeto 1992. godine, u čemu su dragocjenu ulogu imali međunarodni mirovni volonteri koji su u ove lokacije opterećene strepnjom, boli i neizvjesnošću unosile radost igre s djecom, razmjene s ljudima iz drugih kultura i nadu da život može nekako ipak krenuti normalnim, mirnim tokom. Sve to ne bi bilo moguće bez komunikacijskih kanala, što je 1992. Godine u sklopu ARKA omogućilo Zamir-Transnational-Network / ZTN, i u svjetskim razmjerima avangardni email servis putem BBS servera koji je povezivao mirovne grupe i građane u Zagrebu (Zamir-ZG), Beogradu i Ljubljani, a od 1994. I u Sarajevu, Prištini, Pakracu i Tuzli, preko zatvorenih granica, unatoč prekinutim telefonskim linijama.

Na ljeto 1993. godine Antiratna kampanja u suradnji sa Centrom za nenasilnu akciju (grupa MOST) i međunarodnim mirovnom volonterskim službama te United Nations Office Vienna pokreće Volonterski projekt Pakrac, pionirski eksperiment izgradnje mira u ratom i check pointima podijeljenoj zajednici koja u to doba pripada pod čuvanu zonu pod patronatom UN-a. Nakon završetka rata, ARK je provodio program aktivnog slušanja i uspostave dijaloga na poslijeratnim područjima Iskorak u sutra. Centar za mir, nenasilje i ljudska pravo Osijek od ranih je 1990-ih njegovao kontakte s mirovnim aktivistima i inicijativama u Baranji te dao dragocjen doprinos mirovnoj reintegraciji Istočne Slavonije. U središnjoj Bosni, 1995. godine pokrenut je UN-ov projekt izgradnje mira Gornji Vakuf/Uskoplje a kasnije i sličan projekt UNDP-a u Travniku, uvelike temeljen na doprinosima i iskustvima međunarodnih volontera iz Pakraca, u prvom redu Philipa Peirca. Volontiranje u ratnim zonama i izbjegličkim kampovima zauvijek je promijenilo živote mnogih mladih ljudi iz različitih točaka širom svijeta i dugoročno ih usmjerilo na aktivistički kolosjek, a neki su i zauvijek ostali na Balkanu čije su šanse za mir suoblikovali.

U Bosni i Hercegovini uspostavljena je 2010. Godine trajna Mreža za izgradnju mira koja okuplja 112 organizacija i 16 škola iz cijele Bosne i Hercegovine u svrhu obnove kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH i dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način i stvaranja okvira za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija.

Ova skromna bilješka o izgradnji mira u Aktivističkom spomenaru služi kao poticaj da se upoznate sa transformativnim iskustvima izgradnje mira u lokalnim zajednicama koje dokumentira, promišlja i njeguje niz organizacija, platformi i publikacija u regiji:

Početak “Zamir.net-a”, ured antiratne kampanje 1992.

Početak “Zamir.net-a”, ured antiratne kampanje 1992.