aktivistički spomenar

HR EN

Siniša Labrović: Razbijanje Latinice 2016.

Izložak jedne razbijene ploče iz serije 11 razbijenih dvojezičnih i dvopismenih ploča, sa stihom Sime Mraovića, „Mislio sam. Tu bih mogao biti čovjek“.

Nakon što je u listopadu 2015. Na zagrebačkoj „špici“ red Kinom Europa u Zagrebu održao predizborni skup inicijative "DNO - desnica novih obećanja", tokom kojeg je dirigirao skupinom mladih Roma koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali parole govora mržnje, umjetnik Siniša Labrović osmislio je rad Razbijanje latinice. Labrović je 6. siječnja 2016. rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, neposredno prije početka prijema Srpskog narodnog vijeća, koji se tradicionalno održava povodom proslave pravoslavnog Božića.

SNV-ove goste dočekalo je jedanaest razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisane rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je tako "razbio" djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva. Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je uskoro prerastao u protest protiv prava Srba. Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu.

Pogledajte jednosatni intervju sa Sinišom Labrovićem o položaju umjetnika u društvu i njegovom odabiru performansa kao prepozatljivom načinu njegova umjetničkih izraza iz kolovoza 2014. godine. Intervju je dio arhive ABCede nezavisne kulture, regionalnog interdisciplinarnog i multimedijskog projekta udruga SEEcult.org iz Beograda, Kurziva i Kulturtreger iz Zagreba uz podršku Balkanskog fonda za umjetnost i kulturu (Balkans Arts and Culture Fund - BAC). Projekt je posvećen očuvanju i povećanju vidljivosti intelektualnog i umjetničkog rada nastalog na nezavisnim kulturnim scenama u regiji. Novinarka: Matija Mrakovčić, snimatelji i montažeri: Kyril Rubinstein i Ivan Slipčević, uvodna špica i tipografija: Dario Dević i Hrvoje Živčić.

Labrovic_2428.jpg
Labrovic_2430.jpg