aktivistički spomenar

HR EN

Kampanja „SVI MI – ZA HRVATSKU SVIH NAS“

Hrvatske ljudskopravaške udruge odgovorile su na ovaj serijalni izljev mržnje kampanjom „SVI Mi – ZA HRVATSKU SVIH NAS“ koja je započela objavom „Apela u ime razuma, za Hrvatsku svih nas" na 9. studenoga 2013. prigodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv antisemitizma, rasizma i ksenofobije posvećenog sjećanju na Kristalnu noć. Uslijedila je komemorativna performativna akcija postavljanja dvojezičnih ploča s mirotvornim porukama duž Vukovarske avenije u Zagrebu, povodom dana sjećanja na Vukovar 18. studenoga koje su ubrzo bile zgažene od pobornika razbijača uličnih ploča u Vukovaru.

„Na primjeru razbijanja ploča, pokušavamo ukazati na to da je istim obrascem devedesetih godina razbijana latinica; obrascem mržnje, isključivanja, osporavanja kulturnog naslijeđa koje je, što je najtužnije od svega, zajedničko. Pokušavamo podsjetiti da je multikulturalnost Vukovara razbijena srpskom agresijom na ovaj grad i da je žalosno da se u samostalnoj Hrvatskoj, preko 20 godina poslije, ta ista multikulturalnost ponovno osporava od strane onih koji su izgubili svoje prijatelje, članove obitelji u borbi za budućnost Hrvatske. Isto tako pokušavamo ukazati na korelaciju između ekonomskog beznađa i mržnje prema Drugom, u kontekstu toga da ljudi ovo potonje koriste kao neku vrst analgetika i bijega od egzistencijalnih problema. Činjenica je da se puno energije u ovoj zemlji troši na isključivanje Drugih. Pogledajmo inicijativu U ime obitelji, pogledajmo sve nas koji smo se zapeli u dokazivanje toga zašto ne bi trebalo mrziti seksualne manjine i osporavati im prava koja još uvijek ni nemaju, umjesto da tu energiju trošimo na ekonomske alternative, kvalitetu obrazovanja u Hrvatskoj…“

Marina Škrabalo, GONG, aktivistica kampanje SVI MI, iz intervjua “Kontraofenziva desnice je politički motivirana“, 15. 11. 2013., autor: Hrvoje Šimičević, h-alter.

Uspješna zagovaračka akcija kampanje SMI MI, u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava prema domaćim i međunarodnim institucijama o rizicima kršenja prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj utjecala je na sadržaj argumentacije zahtjeva Odbora za Ustav Hrvatskog sabora Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti već pokrenute građanske inicijative za referendum u svrhu zabrane dvojezičnih ploča u Vukovaru. Ustavni sud je u prosincu 2014. tu referendumsku inicijativu proglasio neustavnom, čime je barem privremeno smanjenja mogućnost formalizacije netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama, u prvom redu prema Srbima., no koja proteklih godina na žalost buja u Hrvatskoj.

Video spot „Za Hrvatsku svih nas“ koji ukazuje na apsurd vječnog etničkog etiketiranja režirao je Andrej Korovljev, a efektne dvojezične majice, plakate i majice oblikovala je dizajnerica Barbara Blasin. Tijekom 2014. godine održana je i serija javnih tribina s umjetnicima,ulična akcija lijepljenja humanističkih poruka i grafita te kvizovi za mlade o bogatstvu doprinosa pripadnika/ca nacionalnih kulturnom nasljeđu i povijesti Hrvatske.

Svi mi za Hrvatsku svih nas - TV spot (Verzija A) from SVI MI za Hrvatsku svih nas on Vimeo.

Fotogalerija kampanje SVI MI – Za Hrvatsku svih nas
svimi1.png
svimi3.jpg
svimi4.jpg
svimi5.jpg
svimi2.png