aktivistički spomenar

HR EN

Izložbeni postav o aktivizmu za ljudska prava

Tema zaštite ljudskih prava prožima cijelu izložbu „Otpor, pokret, promjena“, a fokusirana je na prikaz razvoja pokreta za ženska ljudska prava i ravnopravnost LGBT osoba te činove otpora prema zatiranju ljudskih prava u njihovom širokom spektru – od prava nacionalnih manjina, preko medijskih sloboda i prava izbjeglica na utočište.

Borba za ljudska prava trajna je borba za priznanje jednakosti i poštovanje svake osobe u njezinom/dostojanstvu i svim njegovim/njezinim potrebama i nepristajanje na hijerarhije moći jednakih i jednakijih, vrijednih, nevrijednih i vrednijih. Borba za ljudska prava zahtijeva građansku hrabrost prozivanja i prokazivanja institucionalnih režima i nositelja moći koji generiraju sistemske nepravde i kršenja prava pojedinaca.

Ovu poruku prenose dvije fotografije kosovskog umjetnika Albana Muje, postavljene na samom ulazu u izložbeni prostor.

Dvije fotografije kosovskog umjetnika Albana Muje dosljedan su prikaz njegovog rada kao komentatora suvremenog kosovskog društva. S dozom humora jednostavno ih je primijeniti i na aktivističko djelovanje koje započinje kao borba pojedinca i manjine s većinom ili manjinom na poziciji moći.

„U posljednje vrijeme radim na projektima koji u fokus donose slobodu kao temeljno pravo, kao i na projektima o granicama. Granice su u kontekstu Balkana vrlo prisutne u svakodnevnom životu. Granice su bile uzrokom rata; neke su bile razlogom desetljeća razdvojenosti nekih obitelji, kao što je to u slučaju Albanaca na Balkanu. Otkako je Kosovo postalo država, mnogo je izazova ostalo iz prošlosti i granice su još uvijek dijelom političkih rasprava! Također, kako je Kosovo jedina država u našoj regiji čijim je građanima potrebna viza za putovanje bilo kamo - granice su za moje društvo zatvorene. Fizička prisutnost granica podsjeća nas na prošle razlike protiv kojih mislim da se trebamo postaviti - to je koncept nekih od mojih recentnih projekata.“

Alban Muja, iz intervjua „Granice su vrlo prisutne i još uvijek zatvorene“, kulturpunkt.hr, razgovarala Martina Kontošić.

PhotoBarbaraBlasin-05.jpg
PhotoBarbaraBlasin-06.jpg
PhotoBarbaraBlasin-07.jpg