aktivistički spomenar

HR EN

Igor Grubić: East Side Story, 2008.

Igor Grubić je dvokanalnom videoinstalacijom suočio dokumentarni materijal napada na sudionike Povorke ponosa u Zagrebu i Beogradu 2001. i 2002. godine s plesnom koreografijom prikaza nasilja na mjestima gdje je ono dokumentirano. Usporedni prikaz stvarne i stilizirane agresije prema različitom mučan je trenutak za gledatelja, osobito onog pasivnog promatrača stvarnih događanja koji ovaj problem ne smatra svojim.

'East Side Story' - igor grubic from Kreativni Sindikat on Vimeo (preuzeto uz dozvolu autora).

Ovaj je rad postavljen u središnjem prohodnom prostoru izložbe „Otpor, pokret, promjena“ gdje je svojim snažnim kadrovima, nabijenima agresijom, plijenio pažnju posjetitelja, posebice onih mlađih.

Igor Grubić je za „East Side Story“ je dobio prvu nagradu HT-a za hrvatsku suvremenu umjetnost 2009. godine te je uvršten u fundus HT-a u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a rad je 2010. godine otkupila i slavna galerija TATE u Londonu. U intervjuu s Igorom Grubićem koji je tom prigodom 15. 7. 2010. objavio Jutarnji list, a vodila ga je Patricija Kiš, umjetnik je pojasnio kako je nastao ovaj rad:

„Nakon projekta ‘Anđeli garava lica’s radnicima rudnika iz Kolubare, pozvali su me iz beogradskog Muzeja suvremene umjetnosti da napravim novi rad. Nastojim progovarati o društvenim problemima u kojima se nalazimo i uvijek prije rada napravim veliko istraživanje na terenu. Prva mi je ideja za ‘East Side Story’ bila raditi intervjue s protagonistima, no pregledavajući dokumentarne snimke Gay Pridea iz Beograda i Zagreba, koji su završavali uličnim borbama, javljao mi se uvijek isti osjećaj mučnine u želucu i nevjerice da ljudi mogu biti tako brutalno okrutni jedni prema drugima samo zato što je netko različit. Kako sam svaki put iznova bio šokiran tom činjenicom, odlučio sam ići za tim tjelesnim osjećajem. Tako sam došao na ideju da radim s plesačima u javnom prostoru, koji bi na simboličan način iscjeljivali lokacije na kojima su se odvijali ti neshvatljivi događaji. Čuo sam da su neki gledatelji plakali i drago mi je što su prepoznali čistu emociju rada na kojemu sam intenzivno radio dvije i pol godine.“

(cijeli intervju s Igorom Grubićem pročitajte OVDJE)

IgorGrubic-Sizlozbe-2505.jpg
IgorGrubic-Sizlozbe-2506.jpg
IgorGrubic-Sizlozbe-2506.jpg