aktivistički spomenar

HR EN

Borba za ženska ljudska prava

Na izložbi „Otpor, pokret, promjena“ povijesna dinamika borbe za ženska ljudska prava prikazana je putem panoa na zidu sa vremeplovom ključnih feminističkih inicijativa, kampanji, grupa, organizacija, uz napomenu da se radi o izboru s funkcijom podsjetnika, a ne u obuhvatnom pregledu.

Ženske feminističke grupe stasale u državama nasljednicama SFR Jugoslavije svoje korijene vuku iz predratnih feminističkih inicijativa među kojima je prijeloman događaj bila međunarodna feministička konferencija Drug-ca žena, održana u Beogradu 1978. godine. Iz tog susreta koji je u prvom redu tematizirao potrebu autonomnog ženskog djelovanja unutar drugih progresivnih pokreta proistekle su gotovo sve kasnije feminističke inicijative i organizacije do devedesetih godina, kao i one koje su, na platformi ženske solidarnosti i suprotstavljanja ratovima i nacionalizmima djelovale tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. U posljednjem desetljeću, uz tradicionalnu žensku borbu za jednakost, protiv svih oblika nasilja nad ženama, diskriminacije i dvostruke eksploatacije, naglasak se stavlja i na rodno/klasni položaj žena u kapitalističkoj proizvodnji.

Uz pano, postavljena je dokumentacija umjetničko-aktivističkog projekta ženske sobe Sanje Iveković te prvi brojevi časopisa „Kruh i ruže“ Centra za ženske studije. Ovaj tematski blok upotpunjava pano sa plakatima feminističkih festivala iz regije u centralnom prohodnom prostoru, izvorne siluete s imenima žena i djece žrtava obiteljskog nasilja s akcija udruge B.a.B.e. te legendarni znak „51%“ autorica Sanje Iveković i Barbare Blasin kampanje Ženske mreže Hrvatska uoči parlamentarnih izbora 2003. za ravnopravnu političku participaciju žena koji se uvriježio u zaštitni znak svih narednih kampanji.

Regionalni feministički vremeplov
51-s-izlozbe-zenska-lj-prava.jpg
zene_banner_zaprint-1.jpg
zene_banner_zaprint-2.jpg
zene_banner_zaprint-3.jpg
zene_banner_zaprint-4.jpg
zene_banner_zaprint-5.jpg
1_Slo_Mesto-zensk_2012.jpg
2_Slo_Mesto-Zensk_2014.jpg
3_Slo_Mesto-zensk_2016.jpg
4_Hr_Vox-Feminae_2007.jpg
5_Hr_Vox-Feminae_2012.jpg
6_BiH_PitchWise_2009.jpg
7_BiH_PitchWise_2011.jpg
8_Sr_BeFem_2012.jpg
9_Sr_BeFem_2016.jpg
10_Mk_Prvo-pa-zensko_mk_prvi.jpg
11_Mk_Prvo-pa-zensko_ml_dvojka.jpg