aktivistički spomenar

HR EN

Jasna Jasna Žmak: Ja sam budućnost

Ja sam budućnost nova je produkcija Jasne Jasne Žmak, osmišljena za izložbu Otpor, pokret, promjena. To je audio rad koji na snažan i potresan način dotiče pitanja djelovanja i nedjelovanja u turbulentnom političkom kontekstu ove regije. Iako ne spominje konkretne akcije i pokrete, rad operira u polju spekulativne fikcije stvarajući prostor za zamišljanje jedne druge budućnosti, budućnosti kakvu bismo možda danas živjeli da svih tih pokreta nije bilo.

Ja sam budućnost možete preslušati i skinuti OVDJE. Rad je proizveden u ograničenoj seriji od 50 CD-a koji će biti dostupni putem prodajne aukcije Zaklade SOLIDARNA.

„Razlog smještanja rada u privatni prostor zapravo nije bilo izbjegavanje te “bučne javnosti” nego, upravo suprotno, ukazivanje na njenu važnost. Posljednjih godina suočeni smo sa sve većom degradacijom javnosti, u raznim smislovima, sa poništavanjem prostora, i društvenih i medijskih, koji su otvoreni, zajednički, javni, i u ovom sam radu zato kao ishodišnu pretpostavku odabrala jednu radikalnu sliku tog nestajanja javnosti - situaciju u kojoj je jedini relativno siguran prostor onaj osobni odnosno ona famozna "četiri zida". Slušatelj se tako, tijekom slušanja, nalazi u jednoj drugačijoj tišini i samoći od one koja je danas još uvijek moguća, jer u toj zamišljenoj budućnosti ta tišina i samoća su, zapravo, prisilne, a ta je prisila direktna posljedica akumulirane neangažiranosti, propuštanja građanske aktivacije kakvu često imamo prilike vidjeti.“

Jasna Jasna Žmak, iz intervjua „Kolektivno djelovanje neodvojivo je od osobnog“,
razgovarala Martina Kontošić, travanj 2017., kulturpunkt.hr

izlozak-audiorada-jasne-jasne-zmak.jpg