aktivistički spomenar

HR EN

Info

europe for citizens programme logo

Projekt « Civic Activism and Resistance in Retrospect: (post)-Yugoslav region 1980-2016: RETROaktiva » je financiran uz podršku Europske unije kroz program "Europa za građane"

Primjenjivo na Cjelina 2.2 - Mjera umrežavanja gradova
Cjelina 2.3 - Mjera projekata organizacija civilnog društva
Cjelina 1 - Europsko sjećanje

Događanja koja su provedena u okviru ovog projekta:

Regionalni okrugli stol “Zaštita ljudskih prava na putu prema dolje”

Sudjelovanje: Događaj je uključio 54 građana-ki, od čega 49 sudionika iz Hrvatske, 2 sudionika-ice iz Srbije, jednu sudionicu iz Makedonije, te dvoje sudionika iz Bosne i Hercegovine.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u Zagrebu 7. prosinca 2016. godine.

Kratki opis: U okviru Human Rights Film Festivala, 7. prosinca 2016. godine u Dvorani Mueller kina Europa u Zagrebu održana je tribina o uspjesima i učincima recentnih aktivističkih praksi u regiji. Kroz primjere recentnih aktivističkih inicijativa u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj, s naglaskom na one koje se zalažu za direktnu demokraciju i zaštitu zajedničkih javnih dobara, moderatorica Antonija Letinić iz Kurziva vodila je raspravu o načinima organizacije i mobilizacije građana, problemima i rješenjima i posljedicama djelovanja u širem smislu. Na kraju, sudionici su se složili da se ovakvim inicijativama ispisuje otpor, te naveli da unatoč neuspjesima i preispitivanjima djelovanja, takvo je djelovanje nužno za postizanje promjene.

Konferencija “U potrazi za Građankom/Građaninom: regionalni vremeplov aktivističkih I umjetničkih praksi”

Sudjelovanje: Događaj je uključio 208 građana, uključujući 169 sudionika iz Hrvatske, 10 sudionika iz Srbije, 6 sudionika iz Crne Gore, 10 sudionika iz Makedonije I 13 sudionika iz Bosne i Hercegovine.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u Zagrebu,13.4.2017.

Kratki opis: Cilj događaja je bio afirmirati, ali i propitati tradiciju progresivnog aktivizma i umjetničkog stvaralaštva u osporavanju i preoblikovanju dominantnih političkih, kulturnih i društvenih matrica u postjugoslavenskom prostoru. Taj je prostor trajno obilježen sukobima, siromaštvom, devastacijom javnih dobara i okoliša, nepovjerenjem i dubokim podjelama. Ipak, taj je prostor i dalje višestruko povezan - svojim starim i novim granicama, nepravdama i traumama, ali i kreativnim iskoracima prema otporu, iscjeljenju i inovacijama.